Blistrup Græsted Folkedanserforening

Blistrup-Græsted ligger vid Gilleleje. Lagen träffades första gången i Örkelljunga 1990. Därefter har vi träffats flera gånger både i Blistrup och i Örkelljunga.
 

 

Folkdansresa till Blistrup-Græsted, Danmark, pingsten 2004
Lördagen den 29 maj 2004 åkte 25 personer från Örkelljungabygdens Folkdanslag, förstärkta med deltagare från Folkdansgillet Vinslöv, till Blistrup-Græsteds Folkedanserforening. Annika Bäcke, en av folkdansarna, ställde upp som chaufför. Hon körde som "en gud"
Efter välkomnandet i Blistrup och inkvartering i idrottshallen bjöds vi på fika. Därefter åkte vi ut till skogen och träffade Skovløber Knud. Vi trodde att vi skulle träffa en orienterare eller dylikt men det visade sig att han var skogvaktare. Knud är en otroligt skicklig, kunnig och charmerande berättare. Dessutom är han en mästare på att blåsa horn. Efter en skön promenad genom skogen kom vi till en liten sjö. Vid den låg en liten stuga som en grupp entusiaster byggt. Där tillverkas bland annat träkol på gammalt sätt.. Några gungor gjorde att flera medlemmar fick utlopp för sitt barnasinne. 
På kvällen blev mat och legestue med gillesdanser, både danska och svenska samt byte av gåvor. Vi fick en blå fisk gjord av en lokal keramiker och de fick en vas som är gjord av en keramiker från Örkelljunga. Kvällen blev en trivsam, varm och glad.
Efter brunch på söndagen åkte vi till Græsted och "Veterantræffet". Där fanns det mycket att gå runt och titta på. Det fanns gamla tåg, traktorer och maskiner som drevs med ånga, massor av gamla fina veteranbilar, en "kræmarmarknad", hästar och naturligtvis öl- och matserveringar m m. Våra uppvisningar uppskattades av den stora publiken.
När klockan var 16 var det dags att åka tillbaka till Blistrup. I rask takt byttes till civila kläder och allt packades in i bussen. Innan hemresan bjöds det på mat. Det blev en trivsam pingsthelg med våra goda vänner i Blistrup-Græsted.
 

Tillbaka