Volkskunstgroep Boerke Naas, Sint-Niklaas, Belgien

 

Den 9 till 13 augusti 2006 var vi inbjudna till Sint-Niklaas. Inbjudan fick vi år 2005 av deras dansledare Ingeborg van Eynde. Vi var 35 st, som tyckte att det skulle bli spännande att möta ett helt nytt lag.

Vi startade den 9 augusti kl 05.15 från Scalapaviljongen. Resan gick jättebra, inga köer, och vi var framme i Sint-Niklaas och deras lokal, Zevenster, kl 20.30. Vi åt lite mat och så fick vi träffa våra värdfamiljer.
Torsdagen den 10 augusti träffades vi i Zevenster och sedan gick vi runt i Sint-Niklaas med guide och fick se intressanta saker. I rådhuset träffade vi borgmästaren och överräckte ett standar till honom och vi fick en glastavla, mosaik i gåva. Vi bjöds på dricka och dom som ville kunde gå upp i klocktornet och se och höra klockspelet. Det spelas automatiskt alla dagar utom torsdagar. Därefter åkte vi till Belsele och åt lunch på ett äldreboende där vi även dansade 2x20 minuter med lite musik emellan. Det var mycket varmt. Vi sjöng 2 sånger för en av herrarna som hade fyllt 100 år i juni. Ombyte och sedan iväg till ett litet lokalt bryggeri. Vi bjöds på historik och provsmakning av deras produkter. På kvällen blev det buffé på Zevenster. Våra musiker spelade. Den kvällen blev det ganska tidig hemfärd.
Fredagen den 11 augusti träffades vi åter i Zevenster och därefter åkte vi till ett företag som heter "Den ouden Advocaat". Dom tillverkar ägglikör och praliner. Vår guide, som var företagets chef, var oerhört intressant att höra och se på. Han levde sig in i och berättade med hela kroppen hur tillverkningen går till. Fastän han pratade flamländska så förstod man nästan vad han sa. Vi hade naturligtvis tolk också. Efter rundvandringen fick vi smaka på olika sorters ägglikörer, en var t ex bra för potensen. Vi bjöds även på kaffe och kaka med "likörgojs".  Efter rundvandringen åkte vi tillbaka till Zevenster för picknick. Eftersom det regnade ute fick vi ordna den inomhus. När alla var mätta och nöjda åkte vi till Gent och blev guidade runt bland stadens sevärdheter. Vi fick även en välbehövlig paus på en gemytlig pub. Där de vuxna drack god belgisk öl. Kvällen tillbringade vi hos våra värdfamiljer.
Lördagen den 12 augusti möttes vi åter vid Zevenster för avfärd till Antwerpen. Med oss på resan hade vi bland annat Dirk och Hugo. Båda kan mycket om staden. I staden möttes vi av Erik (som faktiskt varit i Örkelljunga) som sedan guidade oss runt. Han kunde t o m en del svenska. Vi fick se många intressanta platser och höra spännande berättelser. Efter vi hade fikat kunde dom som ville gå själva och se sig omkring. Ett mindre gäng fortsatte att följa Erik in bland gränder och prång och vi fick även sitta i jättens hand. Vid hemkomsten var det middag hos värdfamiljerna. På kvällen var det "Volksbal" i en skola i Belsele med utlärning av svenska danser och därefter musik av  gruppen "Balsac" och lite dans till dem.
Söndagen den 13 augusti hade vi förmiddagen fri. Kl 15.00 var det "Oogstfeest" (skördefest) på "de steenwerkhoeve" med uppvisningar av båda lagen och utbyte av gåvor lagen emellan. Tyvärr regnade det en del i början. Men med glatt humör fixas det mesta. Boerke Naas dansade 3 danser med paraplyer. Vädret stabiliserades och programmet kunde genomföras. Efteråt bjöds det på barbecue. Mycket trivsamt.
Måndagen den 14 augusti kl 6.00 tog vi farväl av våra trevliga värdar och satte kurs mot Sverige.

Vi blev mycket väl omhändertagna och Roland och Birgit, som hade skadat sina ben, fick åka bil på ett flertal ställen under rundturerna.
Det är säkert ett lag som vi kommer att träffa fler gånger.

 

Laget bjöds in till Örkelljungadagarna 2013. Gästerna, 31 st, anlände torsdagen den 9 maj.

Först åkte vi till Ingelbo Moose park i Västra Torup, där vi togs emot av Eleanor

Vi gick den blå/röda rundan och de fick se alla 3 älgarna

Anita och Poul fixade under tiden fram sallad och bröd. Gästerna åt med god aptit

Ellinor har lagt dukar på borden så det var riktigt mysigt att ta plats för lunchen

Ungdomarna fick tillbaka energin efter maten

Den 14 timmar långa resan gjorde sig dock påmind för en del

Vid Scala hälsade Annika gästerna välkomna. På Scala bjöds på fika och sedan åkte gästerna hem med sina värdar

 

Fredagen den 10 maj

På fredagen åkte gästerna till Ingeborrarp och fick en guidad rundtur av Anders

Åter fick man utlopp för leklynnet

Efter lunchen, som Gunilla och Rose-Marie fixat, dansade laget vid Stigs musik

Tyvärr öppnade sig himlen så man fick göra ett kortare avbrott

Lite senare dansade laget vid scenen i Dalen och då sken solen igen

Det var en fin uppvisning

En liten utmaningsdans

På kvällen var mat med samkväm på Scala. Maten hade Gunilla och Rose-Marie fixat. Den gick som smör i solsken

Gåvor utdelades. Annika överlämnade en specialgjord kermikljusstake och vi fick en löpare med ett talesätt på flamländska och en ljusstake av glas.

Vi dansade svenska och flamländska smådanser. Här en alldeles egen variant.

Våra fantastiska musiker

 

Lördagen den 11 maj

På lördag förmiddag dansade laget vid scenen i Dalen

Herrarnas svärdsdans genomfördes med elegans

På eftermiddagen dansade laget på Klockplatsen. Här är deras musiker

Man dansade bland annat en Bendertanz

På kvällen var det mat och lekar på Möllan i Oderljunga

Alla njöt och ljudnivån var imponerade

Åkesson tog med sig 4 gäster på en tur med ett tåg. Uppskattat

Hela havet stormar med hjälp av musiken

Det gick vilt till ibland

Trä tråden upp och ner gav också många skratt

Vissa engagerade sig riktigt ordentligt

 

Klockan 6.59 på söndagsmorgonen gick sedan bussen hemåt igen. Tyvärr tog hemresan ganska lång tid pga trafikproblem. Det var hemma vid 23.45. Det var en mycket trevlig weekend tillsammans med laget.