Dúbrava folkensemble Valasské Klobouky, Tjeckien

Återbesök från Dúbrava folk ensemble den 29/4-4/5 2008. Det blev en trevlig helg tillsammans. Laget fick en ljuskrona från Bruddalen, Knäred. Laget var inkvarterat på Kaptensgården i Åsljunga.

 

Resa till Valasské Klobouky, Tjeckien 2005

Ännu en gång har dansare och spelmän från föreningen dansat och spelat på utländsk mark. Förstärkt med några dansare från Vinslöv deltog laget tillsamman med konstnärer från Höganäs, Viken och Helsingborg i en kulturfestival i södra Tjeckien ca 30 mil från Prag. Bättre utlandsreklam kan knappast Sverige och Örkelljunga få.

Vallasské Klobouky är en ort nära den Slovakiska gränsen och ligger i en vacker och bördig dalgång med en prunkande grönska. Kontakten och inbjudan har man fått genom Peter Travnicek numera boende i Höganäs men bördig från trakten och fortfarande husägare i byn. Siv Karlsson från folkdansarna var ansvarig för att dansarna genomförde ett attraktivt och trevlig dansprogram.

Den 7-10 juli genomfördes den årliga kulturfestivalen. Lokala konstnärer, musiker, dansare från orten tillsammans med Örkelljunga-bygdens folkdanslag deltog under dagarna. Torget fylldes av träsnidare, stenhuggare samt keramiker och grafiker. Konstverk i trä var vanligt förekommande. Allt som framställdes såldes på auktion under söndagen. Folkdansarna i sina färgglada dräkter gjorde flera uppvisningar inför en talrik och uppskattande publik. Mellan varven underhöll musikerna förstärkta av bussens gitarrspelande chaufför. Den svenska dansen och musiken föll tjeckerna väl i smaken. Kanske är vår folkmusik lite livligare än den tjeckiska.

Kvällarna ägnades åt olika aktiviteter tillsammans med ortens värdfolk. Bland annat stod en av ortens konstnärer för en uppskattad grillkväll i sin privata trädgård.

Efter festivalens slut stannade gruppen kvar i tre dagar för att med hjälp av sin kontaktman från Höganäs bese omgivningarna. En dagstur till grannlandet Slovakien stod bland annat på programmet. Eftersom orten inte ligger i de vanligare turistbygderna blev besöket mycket lärorikt för deltagarna. Att få lära känna folk i deras vardag är kanske grunden för att skapa en bättre förståelse för våra olika kulturer.

/Text Leif Svensson

 

 

tillbaka till startsidan